luni, 16 noiembrie 2015

Un “ponei” printre “pur-sânge arabi”


Șansele de supraviețuire ale viitorului Guvern condus de Dacian Cioloș sunt minime, deși puțini recunosc acest lucru. „Parașutat” în mijlocul unei societăți balcanice și mai rău decât atât “românești”, de voința șefilor de la Bruxelles, nominalizatul la funcția de prim-ministru este rupt complet de realitățile românești.
Orice revenire în țară, după o absență îndelungată, necesită o perioadă obligatorie de reacomodare cu atmosfera specifică perioadei conjuncturale respective și cu tendințele și atitudinile promovate de forțele statului și de societatea civilă. Klaus Iohannis comite eroarea de a gândi că “rupe pisica în două” prin nominalizarea unui cvasi-politician european, neadaptat la societatea românească. Președintele se înșală profund, la ora actuală, Dacian Cioloș nefiind decât un “guguștiuc” aerian, fără o viziună clară a ceea ce urmează a avea de făcut. Este doar un “ponei” plăpând, dotat doar cu bună intenție, care va fi fugărit de la „Ana la Caiafa”, de către armăsarii focoși ai PSD-ului, UNPR-ului și ALDE.
Cine gândește că Liviu Dragnea, C.P. Tăriceanu sau Gabriel Opreaîși vor schimba “dinții de fier” cu “dinți de lapte” se află într-o evidentă eroare. Un politician “parșiv” nu se transformă peste noapte, într-un politician de bună credință. Liviu Dragnea a lansat o diversiune de proporții, afirmând, chiar în momentul desemnării lui Dacian Cioloș, ca viitor prim-ministru că toate forțele politice se află în prezent în opoziție.
În realitate Alianța PSD- UNPR- ALDE va exista în continuare și va fi mai puternică decât niciodată. În umbra evenimentelor, Alianța s-a transformat într-o “floare carnivoră”, cu miros îmbătător, care va vota fără niciun dubiu, componența noului guvern, pentru a-l prinde în corola de “floare carnivoră” și a-l ucide. Pericolul nu a fost intuit de către Klaus Iohannis și se pare că nu este intuit nici de Dacian Cioloș care promovează nonșalant o atitudine de “melc nătâng”. După investirea noului guvern, în Parlament nu va fi vorba de nicio luptă cruntă. Va fi doar o “siluire” a Guvernului de către PSD- UNPR- ALDE. Pentru toate proiectele de legi sau de ordonanțe promovate în Parlament, lui Dacian Cioloș îi vor tremura pantalonii, știind că va întâmpina o opoziție necruțătoare din partea celor care au pierdut guvernarea. Viitorul Guvern nu va funcționa la parametrii maximi, sau nu va funcționa deloc. Se poate paria fără niciun risc pe căderea sigură a acestui guvern, știut fiind faptul că anul 2016 este un an electoral, cu două rânduri de alegeri: locale și parlamentare.
Dacă totul va fi sortit eșecului, care mai este rostul demersului promovat deKlaus Iohannis, respectiv promovarea unui guvern de tehnocrați? Mai ales că Președintele a afirmat public că: “fără politicieni” nu se poate! A fost o cedare la presiunea străzii sau, lipsit de experiența politică la nivel înalt,Klaus Iohannis a crezut că inventează “apa caldă”? Se conturează o nouă experiență făcută pe spinarea românilor în urma căreia, aceștia vor rămâne mai triști și la fel de săraci, constatând cu obidă că atunci când “pleacă ai noștri, vin tot ai noștri!”, ei rămânând “tot ca proștii!” Exista o soluție mai bună pe care ar fi putut să o adopte Klaus Iohannis? Se pare că da, însă doar în condițiile în care ar fi existat o conlucrare perfectă între Președinte și PNL.
În acest caz Klaus Iohannis ar fi fost obligat să se țină de cuvânt, nominalizându-l pentru funcția de premier pe Cătălin Predoiu, cel pregătit și instruit de către PNL, aproape un an de zile, pentru această funcție. Au existat numeroase declarații ale Președintelui în ceea ce privește desemnarea lui Cătălin Predoiu ca premier într-un “viitor guvern PNL”. Între a-și ține cuvântul dat și promovarea unor interese deocamdată neexplicate, Klaus Iohannis a preferat să se discrediteze, trimițându-i pe liberali la plimbare și rupându-se de aceștia. De acum înainte, manifestanții din Piața Universității ar putea să scandeză o nouă lozincă resetată și îmbogățită: “KLAUS + PSD + PNL, ACEIAȘI MIZERIE!” I-am putea adăuga la această lozincă pe Alina Gorghiu și Vasile Blaga, pe care nu i-am auzit încă cerându-și scuze față de Cătălin Predoiu pentru transformarea acestuia într-un “cobai” de lux. No comment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu